Vlasveld Tuintechnieken / Boskoop, de historie.

Dit dorp heeft een lange geschiedenis op het tuinbouw gebied. Reeds in de 16de eeuw werden hier al tuinbouwproducten geteeld;

Eerst Hennep en klein fruit, zoals aardbeien en frambozen. Later kwamen er nog appels, peren en pruimen bij. De boomteelt ontstond pas een honderdtal jaren later. De rivier de Gouwe is tussen het jaar 900 en 1000 ontstaan als afwateringsstroompje uit het moerasgebied rond boskoop, en reeds in 1240 is de Gouwe met de hand doorgegraven tot de Oude Rijn in Alphen, om de afwatering te verbeteren en zo ontstond er een vaarverbinding vanuit het zuiden naar Amsterdam en de Haarlemmermeer. In deze periode was men in de moeras gebieden al begonnen met het afgraven van het veen voor turf als brandstof voor de grote steden.

Doordat het Boskoopse gebied eigendom was van de welvarende Abdij van Rijnsburg, en deze Abdij niet om het gewin de landerijen heeft laten afgraven - (zoals toen veel gebeurde, bv; Reeuwijk, Loosdrecht, Nieuwkoop) is dit unieke veenlandschap bewaard gebleven. De slappe veenbodem begon echter in te klinken door de afwatering. Wat zo'n 800 jaar geleden een vlak landschap was, waar de Gouwe doorheen stroomde, hebben we nu een niveauverschil van meer dan drie meter tussen de Gouwe en de lage polders.

Het meeste transport ging over water - want wegen waren er nauwelijks. (Vandaag de dag heeft Boskoop nog steeds meer sloten dan wegen!) De Boskoopse schouw was het beste transportmiddel. In vroeger tijden voeren er meer dan 1000 schouwen in boskoop.

Om een uitgebreider beeld van ons verleden te krijgen mag ik u aanraden ons Boskoops Museum te bezoeken, waar nog veel meer over de geschiedenis te zien en te horen valt. Ook organiseert het VVV van Boskoop rondvaarten door ons waterrijke boomkwekerijgebied. Het internet-adres van dit VVV is http://www.vvvboskoop.nl/.

Logo Vlasveld Tuintechnieken
Foto

Fotogalerij

Vergroot de afbeelding.